Защо изчезнах от блогърската мрежа

in , by Bludger Queen, сряда, август 23, 2017

Все още помня далечната 2013-та година, когато написах първата си публикация тук. 

Тогава блогърстването не се възприемаше като бърз бизнес за получаване на продукти за тестване, а постовете на бюти блогърките не бяха еднотипни, скучни, шаблонни, приличащи на копия на един и същ каталог. Като че ли тогава нямаше още такава злоба, каквато има сега. А може би просто не съм я изпитала на свой гръб по онова време и съм живяла в самозаблуждение.
Помня времето, когато с нетърпение чаках сутрешния ритуал с кафето и отварянето на bloglovin, за да прочета постовете на любимите си блогъри.

Помня времето, когато се запознах с нови интересни хора, които също водеха блог. Блог в истинския му смисъл. Не от онези накичорените, безличните, които се надпреварват кой да публикува по-скъп и луксозен продукт... или пък от онези, които уж дават свое лично мнение по продукт, но всъщност го възхваляват, само защото такава им е уговорката с PR представителя.

Помня тези времена.

Мъчно ми е, че сега са останали само шепа хора, устояли на изкушението да "продадат" своето лично блог пространство. 

И ето ме и мен. Водя един некомерсиален блог - не се стремя да пиша за неща, които ще ми донесат популярност или повече лайкове. Всъщност, даже се стига до момента, в който спирам и да пиша. Не защото нямам идеи за постове. Не защото се страхувам дали ще събера достатъчно лайкове. Просто нещата не са същите. Онова чувство, което изпитвах преди, беше изчезнало. Сякаш това да водя блог е нещо нечисто. Когато някой разбереше, че водя блог, в представите му излизаше образа на нещо, което моят блог не е и никога няма да бъде. Самият термин "блог" някак си сякаш придоби един бизнес смисъл. Хората си мислят, че щом имаш блог, значи непременно те канят по събития, получаваш купища безплатни продукти. И бързат да слагат всеки блогър под един знаменател. А ако не отговаряш на тези техни представи бързат да те отличат като един позьор, който иска да е блогър, но всъщност не е. Смешно е. Тук бързам да вметна отново, че не слагам всички блогъри в един кюп. Все още има стойностни автори на лични блогове, но сякаш губят светлината си в този океан от "каталози", което е много тъжно. 

Не ме разбирайте погрешно. Нямам абсолютно нищо против блоговете, които пишат за козметика, джаджи и други подобни. Нямам нищо против и спонсорираните постове. Впечатлена съм колко далеч е стигнала блог сферата в България и се радвам, че има хора, които печелят от този си труд. Неприятни са ми онези "лични" пространства, които са (почти) изцяло с платено съдържание. Грозно ми е, че има един вид нова вълна блогъри, чиято цел е само и единствено да получават безплатни продукти и да бъдат канени на разни събития.

Тези дни, след дълги размишления, си казах, че няма да се оставя на днешните тенденции да ми отнемат удоволствието от това да водя блог. Искам да възродя онзи сутрешен ритуал с кафето и четенето на любими блогове. Отново имам желание да пиша за неща, които обичам и ме вълнуват. Отказвам тази комерсиална приливна вълна да ми погуби желанието да пиша нови публикации тук.

Няма да си поставям за цел да публикувам по точно зададен график. Мога да пиша всеки ден, но мога и да пиша веднъж в седмицата. Както се случи и когато ме удари вдъхновението. Важното е, че постове отново ще има. И ще продължават да бъдат откровени, нешаблонни и с щипка комичност ала "Татяна". Надявам се нещата, за които пиша да са ви интересни и/или полезни.

Очаквайте скоро поредица от постове за bullet journal номер 3, който започнах преди няколко дни. Ще споделя и бърз flip through на предните два, за да видите как съм ги запълнила.

На тези от вас, които ме четете сега, искам да изкажа своите благодарности, че все още не сте ме отписали от блог пространството! Дори и да съм останала с един читател - това за мен е достатъчно, за да продължа. Благодаря ви за подкрепата!


***

-T.
SHARE 10 comments

Add your comment

  1. Радвам се, че се завръщаш, Тай. Планирам и аз да го направя, но ми трябва още съвсем малко "медитация"... Много си права обаче. Ето защо мнозина от нас изчезнаха от блог пространството и малко по малко спряха да пишат/изтриха блоговете си. Аз започнах през 2012-та и знам какво беше, но сега...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда. Помня тогава нашата малка общност от блогъри. Беше много хубаво. :(

      Изтриване
  2. Обичам те!


    ПС: комерсиална ли ме нарече?!? Хахахаха
    ПС2: не ме ли четеш вече?!? Тц тц тц
    ПС3: искам да знам как правиш на кирилица този шрифт на снимката!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз тА обичам! <3

      П.П.: Аз на комерсиални блогърки не отговарям!
      П.П.2: Скучна си ми. :D
      П.П.3: Много искаш! LOL

      Изтриване
  3. Позьорско или не, хората имат правото да си имат блог и да пишат в него каквото и когато искат...

    Радвам се, че ще пишеш пак :) Чакам с нетърпение поста за bullet journal ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че всеки има правото да пише за каквото си иска. :) Нямам нищо против спонсорираните публикации и се радвам, че бг блогъри получават такова внимание. Просто ме дразни, че в един момент цялото съдържание на един блог се оказва платено и ми е едно криво, като го чета, сякаш разглеждам каталог.

      Постът се подготвя и съвсем скоро ще бъде публикуван. ^__^

      Изтриване
  4. Радвам се че си решила да се завърнеш. Не гони нищо освен собствените си желания, пиши за това което те вълнува, така ще опознаваме твоят свят и сигурна съм, че ще има още много да разказваш и показваш от себе си. Подкрепям твоите думи в поста, ако оставиш $ и егото да работи значи си изгубил себе си. Блогването трябва да е некомерсиално и да е личното ти място, където говориш не за грим, крем и PR продукти, но за себе си за важните неща от живота.
    Целувки и чакам да чета още...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз нямам нищо против бюти блогърите, постовете за гримове. Ок е да има спонсорирани постове. Чудесно. Просто в момента, в който 90% от един блог е изпълнен с платено съдържание, губи за мен качествата си на такъв. Не е ок според мен да се пише само за пратени продукти за проба. Но щом на други им харесва, ок. Свобода на словото, както му се вика. :д
      Ти си ми от първите любими блогове. Хахах :* Гушита за теб!

      Изтриване
  5. Аз пък много се радвам, че се "завръщаш", и че не съм unfollow-нала блога ти поради неактивност, хехе. Всъщност много от блогочитателите (начело с мен :Д) ще се зарадват на постове, които не са с очевидна рекламна цел. Готини и оригинални лайфстайл постове са винаги добре дошли, а личните мнение и преживявания в тях са това, което прави сутрешния (за мен съботен) ритуал с кафето толкова отпускащ и забавен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила! Благодаря, че все още проявяваш интерес към блога! <3 <3 <3 *прегръдки*

      Изтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS