ПЪРВИ СТЪПКИ С BuJo

in , by Bludger Queen, четвъртък, декември 15, 2016

Решили сте да пробвате Bullet Journal системата? Прекрасно!
Но преди да се хвърлите в дълбоките дебри на този нов за вас свят, има някои неща, които е добре да знаете, преда да тръгнете да изпразвате портмонето си.

Не е нужно да купувате чисто нов лъскав тефтер, скъпи химикалки, стикери и разни украски още в началото. Не правете моята грешка. Бях си взела тефтер на редове, цял комплект от маркери, тиксо и стикери в промишлени количества. И до ден днешен си стоят и прашасват. Използвала съм ги 2-3 пъти максимум. 

Единственото, което ви трябва е любим химикал, който ползвате често и някакъв стар тефтер или тетрадка, дори и да е писано в тях, но да има още поне трийсетина празни листи. Това ще ви е тест-тефтерът за една седмица или две, в които ще видите за какво точно ще използвате празното пространство на листите, дали ще имате нужда от седмичен списък, отделен лист за събития и срещи и т.н. Това също ще ви помогне да разберете дали ще ви е по-удобно да използвате джобен формат или по-голям вид тефтер.

Тествайте и на различни хвърчащи листи - как би изглеждало едно разписание на кариран лист, на нелиниран лист, а може би ще ви е по-удобно да пишете на листи с квадратчета или на точки? Експериментирайте! Ще видите каква огромна разлика има при едно и също нещо, но написано на различен вид лист хартия. Същото важи и за това дали тефтерът е шит или със спирала, дали е хартията е офсет или вестникарска. При всеки предпочитанията са различни.

Другото нещо, което трябва да тествате е пишещото средство. Това е най-важното нещо, с което ще започнете да си водите планер. Как предпочитате да изписвате бележките си? С тънък или дебел писец? С маркер или тънкописец? Химикалка или писалка? А може би молив? Пробвайте всеки ден да пишете с различен вид и вижте кое е най-удобно и за ръката, и за естетическия вид на вашия тефтер. Също има значение дали предпочитате да пишете печатно, ръкописно, под ъгъл или разхвърляно. 

За идеи може да разгледате моите отметки в PINTEREST

Може да погледнете и моя BuJo в този пост (ЦЪК).

Важното е да не следвате един и същи шаблон. Всяка седмица при начертани таблици аз виждам кои редове стоят празни, кои кутийки преливат от изписани задачи, за да може да преструктурирам свободното място и пренапиша таблиците за следващата седмица.

Адаптирайте системата според нуждите си! Няма твърдо установени правила тук.

В момента тефтерът ми е коренно различен от това, което е бил в началото, но е еволюирал в правилната посока, след много проби и грешки. Не се страхувайте да експериментирате. 

BuJo системата е направена с цел да разтоварите ума си, а не да треперите от това, че може да се наложи да задраскате нещо. Трийте, цапайте, правете криви линии. Ще се изненадате колко приятно ще започнат да изглеждат тези малки детайли след време. (Това ви го казва перфекционист, който е плакал при размазано мастило на красиво изписана страница.) 

Освободете се и бъдете креативни!


*   *   *
-T.
SHARE 2 comments

Add your comment

  1. Лесно е човек да се втурне в шаренийки, понеже нявсякъде се промотират именно артистично направените bullet journals, а се забравя за основната идея - да е гъвкаво и лесно за ползване. Аз също тази година минах през различни layouts и мисля, че намерих това, което ми трябва :)
    p.s. тук също има интересни неща https://www.reddit.com/r/bulletjournal/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Именно. Някои дотолкова се изхвърлят, че стига до момента, в който bullet journal-а си става чист scrapbook. :D Което си е ненужно според мен.
      Не знаех, че в reddit има такива теми. Определено ще прочета. Благодаря. <3

      Изтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS