МОЯТ BULLET JOURNAL

in , by Bludger Queen, вторник, юни 21, 2016

В предния пост ви представих планерите, които съм използвала. Сега е време да ви покажа настоящия ми bullet journal, с който успешно организирам всеки свой ден.



Накратко, това е система, която може да се използва в какъвто и да е тефтер, планер или пък тетрадка, независимо от размера. Страхотно, нали? А и освен това може да променяте или добавяте модули/системи/таблици според вашия вкус към основата. Трябват ви само някакъв хартиен носител, средство за писане и въображение. 

Ето и как аз съм направила своя Bullet journal. 


Тефтерът е Leuchtturm1917, dotted, Medium size, Army. За мен лично е много по-удобно, когато листите ми са разграфени точково. Прави чертането много по-лесно, дори и без линия. Важно е да вметна, че хартията, която Leuchtturm1917 използва е fountain pen friendly, тоест, ако използвате писалка, мастилото няма да "прокърви" от другата страна. И все пак, листовете са сравнително тънки и прозрачни, както при Moleskine, но лично мен това не ме дразни. Бонус са и номерираните страници, както и включеното съдържание в началото на тефтера.


След съдържанието съм направила страница с годишен календар, последван от така наречения Future Log или иначе казано - Планиране в бъдещето. Тук пренасям/вписвам нещата, които трябва да се свършат за месеца, но нямат точни дати, както и бъдещи събития.


Според вашите нужди, може и да не включвате месечни и/или седмични разписания, но аз държа всичко да ми е нагледно и съм включила и двете.


За мен е по-удобно дните да са ми изобразени в квадратчета, отколкото както е в оригинала - на редове.


Седмицата ми е вписана на две страници, като ми отне цял месец в писане на 4 различни вида разписания, за да я структурирам в удобен за мен вид. Трябва да знаете, че с течение на времето проличава кое се ползва най-много от цялата система и съответно можете да я адаптирате според собствените си нужди.


Ето го и Rapid Logging-а. Самото му име обяснява произхода на Bullet journal-а: rapid=бърз, скоростен /// bullet=куршум. Лесно може да се вписват задачите за деня, дори и в движение. Аз съм разкрасила вида на вписването по ден, но това не е задължително. 


Друга удобна функция е Колекция от бележки. Между различните вписвания при дневното разписание може да отделяте по страница-две на различни тематики - списък с покупки, списък с книги за четене, списък за следене на финансите и др. Аз дори си правя кратък обзор на някоя тема от дисциплините в университета. Естествено всяка една страница се вписва в Индекса в началото, като за дневното разписание е нужно да се отбележи само началото и края, дори и сред тези страници да са включени Колекции. 


Преди писах с тънкописците Staedtler, но вече имам три писалки (две Pilot Metropolitan и една Waterman), които ме радват изключително много и с удоволствие пиша, рисувам и си драскам в своя bullet journal. 


След като изпиша този, смятам да си взема един Leuchtturm1917 в бяло и да го налепя с най-различни стикери на кактуси. Хихихихи. А вие ползвали ли сте тефтерите на тази марка? Кое ви е по-удобно при писане - страниците да са на редове, на квадратчета, на точки или предпочитате празните нелинирани страници? Ще се радвам да прочета долу в коментарите и вашето мнение за Bullet journal-инга. Бихте ли пробвали тази система?

*   *   *
-T.
SHARE 16 comments

Add your comment

  1. Оле, много яко! Страхотен е! :))) <3

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, изтекоха ми очите! Страхотно е! Как ги правиш толкова красиви о.О

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. <3 <3 <3 Най-хубаво става, когато не се старая. Не знам как и защо, но е факт. :D

      Изтриване
  3. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА МИ НАПРАВИШ ТАКЪВ И НА МЕН!!!!! Ти си баси таланта скрит, открит, всякакъв!!! <3 <3 <3
    Чакам си поста за шрифтовете! ИИИИИ Да ми направиш такъв булет нещо си! Имаш месец и малко!!!!! КАЗАХ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слушам и изпълнявам, шефе! <3 :D

      Изтриване
    2. Ауууу, сега видях, че и аз съм включена в булетчетоооо <3 Толкова да си прекрасна!
      ПС: Влязох да прекопирам твоя булет ахахах Започнах и аз мой :D Доста грозен е! Но чакам постът с шрифтовете ти! Ако обичаш, забързай се, че ме терзае как така ги правиш толкова завъртени тея завъртулки хахаха Аз се опитвам да го докарам и нищо не става! Грозна работа, както казах аххаха

      Изтриване
  4. Отскоро си имам Bullet Journal - първоначално тефтерът ми не следваше тази система, защото не я знаех. Но като научих за нея видях, че някои от нещата и без това ги правя и просто допълних :) Моят тефтер е съвсем обикновен, пиша с нормална химикалка и отбелязвам с цветни химикалки, с маркери и стикери.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даа! Точно тове ме кефи на тази система, че може да ползваш каквито си искаш консумативи! <3

      Изтриване
  5. Жестоко! Използвам някои идеи от различни Bullet Journal-и, на които съм попадала в Pinterest. Все още не мога да се огранича в толкова стриктно водене на дневник като твоя - толкова е подреден и красив и те кара да се чувстваш сякаш всичко е под твоя контрол. В моите тефтери цари ред, докато стигна средата и после се пречупвам и започвам да късам страници, за да си направя списък за пазаруване, да драскам в него, да рисувам и... Абе, не е толкова красиво. Харесвам най-много тефтери с жълта хартия (не искрящо бели страници). Предпочитам ги нелинирани, но и с точки или редове не бих отказала. Не харесвам карирани страници и квадрати. Ох, искам нов тефтер и този път ще бъда добра и организирана. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих казала, че моя дневник е ограничаващ, винаги го променям според това, което ми трябва и някак си пак се вмества в общите рамки на системата. Иначе съм на мнение, че не трява да се робува на един тефтер, а напротив, дори и да има хаос - прекрасно! И аз имам драсканици по него, нахвърляни бележки, но мисля, че това създава определен чар. :) Хахаха иначе последното ти изречение - колко пъти и аз съм си го казвала.. хихихихи после претупвам нещата, както ти каза - от средата, но моето е, за да дойде по-бързо времето, когато ще почна нов тефтер. :D

      Изтриване
  6. От къде може да си купя такъв?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Засега не съм виждала такъв в България. Има негов подобен, но от Moleskine, които се предлагат в книжарници Хеликон, Сиела и Orange Center. Иначе конкретно този съм си поръчала от Амазон. :)

      Изтриване
  7. Тази година съм с готов на Moleskine,но твоя така ме вдъхнови,че другата година минавам на точките и ще рисувам ….Вече даже купих и bullet journal на leuchtturm в тюркоазено синьо и ще твоята.Блсгодаря за полезна пост .Твоя е страхотен и много ме вдъхнови…❤️

    ОтговорИзтриване
  8. И аз имам Leuchtturm.Разкошно качество ба хартията.Много ми харесва твоя “минимализъм” в рисуването…миналогодишния ми беше толкова изрисуван,че не го отворих,защото се смачках от рисуване,за да е красив и в крайна сметка полетя в кофата…Ако искаш ми вярвай,повдигаше ми се,само като го погледнех сред другите ми принадлежности и се сещах кака зверска умора ми причини от ненормалното рисуване…Сега ще пробвам обратното.Максимално изчистен и продуктивен,защото чувствам нужда да водя бележки свързани с ежедневието ми…Много КИ харесва минималистичния ти стил.Сърахотен Bullet Journal.Мотивираш ме отново да се пробвам…

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм помогнала да те мотивирам! :) Когато рисуването и украсаяването на bullet journal-a стане просто едно задължение и не се изпитват никакви хубави емоции от него, е най-добре да се преосмисли цялостния дизайн и да се мине на нещо по-минималистично. При мен беше така и преобърна целия смисъл на бележките ми. <3

      Изтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS