HOW TO MAKE YOURSELF DO SOME WORKOUT [in 10 easy steps]

in , , by Bludger Queen, вторник, ноември 11, 2014
(SOURCE)

Доста често са ми задавали въпроса какво правя преди тренировка или по-скоро как се надъхвам да си стана от задника и да се размърдам.
Е, ето и моят отговор. Събрах в 10 точки нещата, които ми помагат в това отношение.

1. Установяване.
Много е важно преди да започнете да си зададете въпроса какво точно искате. Да стегнете тялото си, да свалите телесна мазнина от определени участъци, да подобрите координацията си, баланса си, издръжливостта си или нещо друго. взависимост от поставената цел, планът на действие е различен.

2. Поставяне на цели.
Бъдете реалисти. След като установите какво искате да подобрите в себе си, задайте реалистични цели. План от типа на "Свали 5 кг за 5 дни" е абсурден. Тайната е в малките стъпки. Работата е да се установят здравословни навици, които да ви помагат в постигането на целта ви, а не да извършвате временни действия, които да спрете да вършите след известно време. Ние хората сме нетърпеливи индивиди. Искаме всичко наготово, по възможност на секундата. Ама не става така.

3. Проучване.
Много важна стъпка. В нета има изобилие от информация за упражнения на тялото. Според това дали искате да тренирате вкъщи, в парка или във фитнеса, както и това дали имате някакъв опит с тренировките (ако например преди сте били активни, но по една или друга причина сте се отклонили от правия път) проучете кои са подходящите упражнения за вас. Естествено трябва да се вземат под внимание здравословните проблеми, ако имате такива, като например проблем с кръвното или други двигателни затруднения. Задължително е да се консултирате с личния си лекар, дали избраният режим е съвместим с вашият организъм и как би се отразило изпълнението му върху вас.

4. Допълнителна помощ.
За да се улесните, може да намерите подходящо приложение за телефона си (или друго устройство), което да ви помага и улеснява. Има голямо разнообразие на апп-ове, които съдържат упражнения, водят статистика на вашия прогрес и други полезни неща, които биха могли да са ви от полза, а най-хубавото е, че ще са ви под ръка! А и е хубаво да проследявате нагледно своя прогрес, като например, докато тичате да си засичате изминатото разстояние чрез GPS навигацията на телефона си. Повечето приложения могат да ви изчислят скороста с която сте се движили, времето, за което сте изминали разстоянието и колко калории сте изгорили.

5. Поощрение.
Добре е за всяка една малка осъществена цел да се поздравите с някоя друга изненадка, като започнете с малки наградки, а по стълбичката нагоре те да стават все по-големи. Но както вече споменах, човешките създания са изключително нетърпеливи, така че няма нищо лошо да започнете с наградките и предварително (само не прекалявайте!). Например ако външният вид е от голямо значение за вас, то инвестирайте в дрехи и обувки, които са подходящи за тренировката ви и същевременно могат да ви накарат да се чувствате по-комфортно в кожата си и да ви повдигнат самочувствието. Няма нищо лошо, когато нарцисът във вас се покаже. Угодете си. Все пак трябва да смесвате полезното с приятното, нали така?

6. Плейлист.
Музиката е голяма сила. Тя ще ви даде допълнителен тонус и хъс за тренировка. Ако създадете личен плейлист с любими песни, може да направите тренироката си по-приятна, а и песните унасят и няма да разберете кога е минало времето. Добре е да съобразите ритъмът на песните с упражненията. Колкото и да ви харесва някоя тъжна, сълзлива песен, малко вероятно е тя да се напасне с движенията които правите и може би дори ще ви пречи.

7. Улови момента.
От опит знам, че оставянето на днешната работа за утре е повече от грешен подход. Много пъти ми се е случвало да имам желание да тренирам късно вечерта, но да сметна, че в края на деня е безсмислено и, че ще го оставя за рано сутринта... което така и не става. :D Не е гаранция, че ако сега сте нахъсани да тренирате, то това ще се отнася и за утре сутринта. Настроенията се менят. Не казвам, че и трябва да чакате да ви удари мотивацията. Ако нямате такава, то това категорично не значи, че трябва да пропуснете тренировката. Ако чакаме правилното време или да сме в точното настроение, никой нищо няма да свърши. Наблюдавайте кога сте най-продуктивни и изпълнени с енергия. Хубаво е да отделите 30 минути рано сутринта. Знаейки, че започвате деня си продуктивно (щом сте свършили с тренировката си), вие ще имате една положителна нагласа, която ще се отрази на целия ви ден. Няма нищо лошо или срамно в това, да се гордеете с постиженията си, независимо колко са дребни те.

8. Без оправдания.
"Има ли желание, ще се намери и начин". Независимо колко сте заети през деня, няма начин да не намерите едни 30 минути, в които си размърдате задника. Греша ли? Със сигурност ако отделите няколко от онези минути, които по принцип хабите за излежаване в леглото или гледане на телевизия, когато ви е скучно, ще намерите време. Изискват се известни жертви, за съжаление...

9. Подкрепа.
Все ще намерите някого, с когото да се впуснете в това приключение. Много често хората се мотивират допълнително, когато вършат нещо заедно/паралелно с някого. Може би същината е в това, че ни е генетично устроено чувството за сравнение, за доказване на личността и за надскачане на чуждите постижения. Ами, човещинка е. Например отивате да потичате с някого в парка, но той/тя е по-издръжлив/а? В повечето случаи, мозъкът се задейства и вие подсъзнателно пренебрегвате умората си, само и само за да не изглеждате като кръгла нула пред събеседника си, та в резултат на това стискате зъби и пробягвате още няколко метра... Завиждате на Драганка, че има по-голям напредък от вас в мисията за стягане на задните части? Ами добре! Възползвайте се от това чувство и го използвайте като допълнителна мотивация, за да постигнете целта си. Няма нищо лошо в това да искаш да надскочиш постиженията на някого, стига ако с действията си да не навредите на себе си или околните, ха ха хаа.

10. Направете първата стъпка.
Последната и най-важна стъпка. В крайна сметка, ако не си станете от задните части, няма как да направите, камо ли да постигнете нещо. Ако започнете, то тогава сте свършили половината работа. След това остава само да продължавате да вършите това, което искате. Започнете ли нещо и го правите продължително, то ще ви се превърне в навик. А точно това е и целта на всичко това. Да си създадете здравословни навици.


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Силно се надявам този пост да ви е в помощ. На мен тези стъпки определено ми помагат, особено ако изляза от правия път и ми трябва помощ, за да вляза отново в ритъм.

И все пак, аз не съм специалист, просто споделям какво върши работа при мен. Не гарантирам, че нещата ще имат същия успех при вас, но пък силно се надявам в това. Не забравяйте да се консултирате с лекар или диетолог, когато правите промени в хранителния си режим или започвате физически натоварвания, защото изпълнението им може да не се окаже подходящо за вас и е възможно да си навредите. За подобни последствия аз не нося отговорност.

Ще се радвам да чуя вашето мнение по въпроса. Имате ли определени трикчета, с които се мотивирате за тренировка? Споделете долу в коментарите.

*   *   *
-Т.

SHARE 9 comments

Add your comment

  1. Браво момиче, страхотен пост си написала :*

    ОтговорИзтриване
  2. "cвали 5 кг за 5 дни" ама точно това ми беше плана : (
    супер ти е поста, съветите са страхотни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми, сори, че ти провалих плана, ама това е положението. ^___^ <3 <3 <3

      Изтриване
  3. Лежа си на дивана и зяпам кростренажора срещу мен... добре, че чистих, за да му забърша прахта. Бях толкова ентуасизирана като го купихме, и после се превърна в скъпа закачалка. :D Засрамих се от поста ти, честно. Мисля, че ще стана да повъртя малко :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни съвети, мн мотивиращи за мързеланки като мен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Супер готин пост! От 2 седмици ходя редовно на фитнес и бих добавила, че поне за мен, другарчето е много важно за мотивацията, особено когато живеете заедно. :D
    Тагнах те за One Lovely Blog Award и ще се радвам да видя фактите ти! :)))
    http://thebloggingandthebeautiful.wordpress.com/2014/11/20/one-lovely-blog-award/

    ОтговорИзтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS