Ревю на 50 НЮАНСА ПО-ТЪМНО и 50 НЮАНСА ОСВОБОДЕНИ

in , by Bludger Queen, четвъртък, октомври 30, 2014
(SOURCE)

Не виждам смисъл да пиша отделни ревюта на последните две части от трилогията "50 нюанса", та реших да направя джоинт пост за тях.

***

Трилогията достигна 30 млн. тираж по света – една от най-бързо продаваните поредици, като остави зад себе си романите на Дан Браун и Дж. К. Роулинг.

Е Л Джеймс: „Напълно съм изумена от успеха на моите книги!“


ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА ПО-ТЪМНО


"Изплашена от ексцентричните сексуални наклонности и мрачни тайни на Крисчън, Анастейжа скъсва с него, за да започне нова кариера в американско издателство.
Но копнежът продължава да владее всяка нейна мисъл и когато той й предлага нов договор, тя не може да му устои. Страстната им връзка отново се разпалва. Скоро Ана научава за изтерзаното минало на своя наранен, напрегнат и властен господин Петдесет нюанса повече, отколкото е смятала за възможно.
Докато Крисчън се бори с вътрешните си демони, Ана трябва да се изправи пред гнева и завистта на жените, с които той е бил преди, и да вземе най-важното решение в живота си.
Решение, което може да вземе единствено сама...
Сега двамата имат всичко – любов, страст, интимност, богатство и целия живот пред себе си. Но Ана знае, че няма да е лесно да обича своя господин Петдесет нюанса, а връзката им ще ги изправи пред предзвикателства, за които не са подозирали. Ще се наложи Ана да свикне с разточителния стил на живот на Крисчън, без да пожертва своята индивидуалност. А Крисчън ще трябва да преодолее нуждата си от контрол и да пребори демоните от мъчителното си минало.
И когато изглежда, че двамата заедно ще преодолеят всички пречки, лошият късмет, злобата и съдбата ще се обединят, за да сбъднат най-дълбоките страхове на Ана."

Английско наименование: 'Fifty Shades Darker' by E L James

Информация в GoodReads

За книгата:
Издател: Бард
Година на издаване: 2012
Брой на страници: 512
Корици: меки
Език: български
Тегло: 451 грама
Размери: 14x20 

Анотация:
„ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА“ РАЗБИВА ВСИЧКИ РЕКОРДИ!

Какво казват критиците:
"Забранявана и отричана, но неизменно обичана, трилогията ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА е попкултурен феномен, който завладя света!"
- Ню Йорк Таймс

"Книга за жените, които не се страхуват да изказват на глас копнежите си!"
- Нюзуик

Какво мисля аз:
Втората книга е написана по-сносно, отколкото първата, макар че все още е далеч от приемливо. Действието е БУМ БАМ ПУФ и донякъде ми беше нетърпеливо да разбера как ще се развият нещата, което ускоряваше процеса на четене. 
Най-сетне разбираме защо Крисчън е такъв, какъвто е - тъмният воал над него се вдига, разкривайки важни части от неговото минало.
Родителите на Ана ме издразниха супер много... КАК МОЖЕ ДА ОБВИНЯВАТ ДЪЩЕРЯ СИ, ЧЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ КРИСЧЪН САМО ЗАРАДИ ПАРИТЕ МУ?! (ако смятах това за спойлер, не бих си позволила да споделя, но според мен не е)
Връзката на Ана и Крисчън продължава да е все така страстна и много по-опасна. Според мен втората книга е малко по-вълнуваща от първата като развитие на събитията. 

*   *   *

ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА ОСВОБОДЕНИ

Английско наименование: 'Fifty Shades Freed' by E L James

Информация в GoodReads

За книгата:
Издател: Бард
Година на издаване: 2012
Брой на страници: 704
Корици: меки
Език: български
Тегло: 472 грама
Размери: 14x20

Анотация:
„Петдесет нюанса" създаде нова културна вълна, която отнесе всички табута и освободи желанията на жените!

Когато неопитната Анастейжа Стийл среща властния и поразителен Крисчън Грей, между тях пламва чувствен романс, който ще преобърне живота им. Шокирана, заинтригувана и накрая отблъсната от странните му еротични наклонности, Ана настоява за по-дълбоко обвързване. Решен да я задържи, Крисчън се съгласява.

Какво казват критиците:
“Кулминация на най-горещата трилогия на десетилетието!”
- Ню Йорк Таймс

Какво мисля аз:
За мен третата част беше разочарование... Да, стила на писане е като че ли мааалко по-добър от предходните две, но сюжетът е просто БОЗА. Твърде очевиден, предвидим... и ТВЪРДЕ клиширан. 
Точно когато си помислих, че книгата като идея е нелоша, авторът явно реши да ми се изсмее в лицето. Твърде посредствено се разви действието. Тези, които не бяха фенове на еротичните сцени в предните две части, могат да си отдъхнат. 90% от тях са спестени, а когато ги има, не са обрисувани с богати детайли, както беше в другите книги.
Също така, като персонаж, Ана се затвърди като изключително дразнеща в моите очи.
Може би нещото, което най-много ми хареса в тази книга беше накрая, където авторката е споделила откъси, но от гледната точка на Крисчън. Oh Fifty, Fifty...

*   *   *

ТРИЛОГИЯТА КАТО ЦЯЛО

Определено е нещо, което не бях чела досега. Като идея е заинтригуваща, но на доста пъти щях да се откажа да я дочета, заради стила на писане. Както вече споменах в поста за първата книга, много простовато е написана поредицата, речникът е беден откъм синоними на елементарни думи, което дразни по време на прочит и си личи от километри. Все пак, сюжетът ми се стори достатъчно интересен, за да преглътна всичките дразнения и да разбера какво се случва по-нататък в книгите.
Трябва да отбележа и още нещо. В интернет пространството, а и не само, се създаде изключително важна тема относно насилствената интимност.
По мое мнение в тази книга няма такова нещо. Героинята е с пълното съзнание какво се случва, а мъжкият персонаж (Крисчън Грей) не прави нищо, което тя (Ана) да не иска. Това, че имаше една сцена, в която проследяваме мисълта й, че общо взето ще му се отдаде, за да може той да се успокои и да е пак щастлив, С ПРОСТО ОКО се вижда, че първо тя го прави по собствена воля, даже и от любов, но друг е въпроса дали има нужда от такива саможертви в името на една връзка (аз лично не мисля че бих била способна), но на мен не ми се стори тя да прави нещо, което не иска (проследих лично всяка една дума и не открих следа, която да докаже противното). Даже има сцени, в които тя дори да се е съгласила първоначално за нещо, но после размисля и казва "НЕ", или "СТИГА", Крисчън веднага се съобразява с желанието й. Така че, според мен е напълно изключено да се визира персонажа Крисчън Грей като изнасилвач. Дори ми е смешно. Той даже дотолкова е обсебен от идеята да държи Ана в безопасност, че едва ли не се отнася с нея, все едно е направена от стъкло. Така че последното, което иска той, е да я нарани.
Като цяло поредицата не е лоша, но третата книга е МНОГО зле. Даже на моменти не се търпеше и прескачах страници, за да мина на следващото действие. :D


Надеждите ми са във филма. ХА ХА ХА ХАА

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


А вие какво мислите? Чели ли сте тази трилогия? Драснете ми по един ред долу в коментарите. :)

*   *   *
-Т.
SHARE 8 comments

Add your comment

  1. За насилствена интимност не мисля, че може да се говори. Модерни еротични книги. Аз така ги определям. Има нещо ново в тях, но има и много клише. Прекалено много за вкуса ми. Очаквах повече, предвид главоломното нашумяване, но пък не съжалявам, че съм ги прочела. Едно време също е имало такива книги, авторката не открива топлата вода по никакъв начин. Просто е била достатъчно хитра да яхне вълната на съвременното еротично настроение у тийнейджърите и неизживяните фантазии на жени в по-напреднала възраст. Тъй че критиците да си критикуват колкото си искат, но това са неоспорими факти.

    ОтговорИзтриване
  2. Прочетох трилогията буквално на един дъх, когато излезе! Беше ме завладяла тотално в този момент, защото е нещо различно, на което не бях попадала досега. Две години по-късно като си давам равносметка, не бих я прочела отново, не виждам смисъл. Страхотна е за веднъж и се радвам, че я взех назаем, а не си я купих..За филма, няма как да я пресъздадат, както ми се иска, но със сигурност ще се гледа :))
    www.dilyanatabakova.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз я четох на английски, чрез четеца ми. И аз се радвам, че не си я купих. :))

      Изтриване
  3. Чакам филма и аз хах Иначе прочетох книгите доста на бързо , но определено има още какво да се желае. Чела ли си книгите на Силвия Дей ? Подобни са и на мен лично ми допадат,защото са някак си една идея " по-реални" хАха :Д

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм ги чувала тях, ще погледна в Гугъл. Благодаря за предложението. :)
      Иначе филма определено ще се чака, дори и от тези, които не са харесали книгите. :D :D :D

      Изтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS