Ревю на BEFORE I DIE

in , by Bludger Queen, петък, май 09, 2014

Английско наименование:
'Before I Die' by Jenny Downham




За книгата:

Издател: Enthusiast
Автор: Джени Даунам
Година: 2010
Страници: 288
Размер: 14х21
Тегло: 365 грама
Корица: мека
Език: български


Анотация:

Книгата, която разтърси тийнейджърите по света!

Главната героиня на Джени Даунам е шестнайсетгодишната Теса, на която остават само няколко месеца живот. Докато се бори с коварната болест левкемия, с безкрайните изследвания, лекарствата с хиляди странични ефекти и отчаянието пред неизбежното, тя съставя списък с десетте неща, които иска да направи, преди да умре – да си намери гадже, да прави секс, да опита наркотици, да извърши дребно престъпление, да се влюби…


Но да получиш желаното, не винаги е лесно, а често се оказва, че не е и това, от което имаш истинска нужда. Защото понякога най-неочакваните неща се оказват най-важни…

Въпреки мъчителната тема, „Преди да умра” не е мрачно и потискащо четиво, а напротив – опит да се покаже не какво е смъртта, а какво е животът и как да го живеем по най-пълноценния начин…

За по-малко от две седмици са сключени договори за продажбата на авторските права на книгата в единадесет държави. Самата Джени Даунам, която е самотна майка и отглежда двамата си сина благодарение на социални помощи, не е вярвала, че „Преди да умра“ ще се превърне в бестселър за толкова кратко време. Тя започва да пише книгата след като окончателно се разделя с професията си на актриса и се отдава на грижите за децата си.

Какво казват критиците:
"Книга, която ще ви накара да се чувствате щастливи, че сте живи."
- Heat


Какво мисля аз:

      Книгата ми беше препоръчана от една служителка на Хеликон Пловдив. В първия момент се отнесох скептично към тази книга, тъй като тъкмо бях преодоляла чувствата си от края на TFIOS и някак си не бях готова да се гмурна в нещо подобно, а и смятах, че книгата е бледо копие на бестселъра от Джон Грийн иии най-вероятно щях да бъда разочарована. Но описанието на корицата събуди любопитството ми и реших да си я купя. 


      Признавам, началото на книгата беше като удар в лицето, но реших да не се отказвам иии продължих с четенето. 
      Хареса ми. Наистина. Кара те да се замислиш как би изглеждал твоят списък с неща, които искаш да направиш преди да умреш, ако си в такава ограничаваща ситуация. Кара те да оценяваш нещата, които възприемаш за даденост.
      Няма база за сравнение между тази книга и TFIOS. Смятам, че двете са доста различни, макар и очевидните прилики. Докато при ВвНЗ ревах като заклано прасе, при ПДУ по-скоро плаках. :D 
      Книгата е разтърсваща, определено, но ако търсите достоен противник на ВвНЗ няма да намерите такъв в тази книга, поне по мое мнение. Пак повтарям, двете книги са различни по посока на действие и, малко или много, по смисъл. 
      Все пак препоръчвам да се прочете, особено ако търсите нещо, което да ви припомни защо трябва да сме благодарни за дори и малкото неща в нашия живот, които на пръв поглед изглеждат маловажни, а същевременно за някой друг - те са като мираж... Тъжното в такъв случай е, че изобщо имаме нужда от такова припомняне. 


*   *   *
-Т.

SHARE 8 comments

Add your comment

  1. Имам я, хем я обичам, хем я мразя, че плаках толкова...

    ОтговорИзтриване
  2. На мен тази книга отдавна ми беше хванала вниманието, но честно казано ме беше малко 'страх' да я прочета. Съзнателно отбягвам по-тъжни истории попринцип, но чувам от всякъде добри неща за нея и може и да склоня да я прочета :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сълзите са неизбежни. Но накрая оставя едно такова топло чувство все пак. Трудно е да се обясни. :) Пробвай.

      Изтриване
  3. Бях си я взела преди време. Хубава е, но е твърде тежка за мен и тъй като нямаше да я чета втори път я оставих на размяната на книги на миналия 24 май, за да й се зарадва някой друг :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, това е много мило! Дано човекът, у когото е попаднала да я е харесал също. :)

      Изтриване
  4. Като видях поста ти, се присетих за нея, бях я позабравила. Прочетох я като излезе по книжарниците, харема ми много. Обичам тъжнокрасиви книги. Определено не беше каквото очаквах, тъй като и аз бях кайнда скиптично настроена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина това е една от книгите, които те изненадват. :)

      Изтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS